Haluškové majstrovstvá spomedzi 13 družstiev vyhrali Kojšovčania

10.07.2005 Celý región

Košice 9. júla (TASR) - Celkovým víťazom 7. ročníka Medzinárodných majstrovstiev Slovenska vo varení a jedení bryndzových halušiek sa dnes spomedzi 13 štvorč...
Košice 9. júla (TASR) - Celkovým víťazom 7. ročníka Medzinárodných majstrovstiev Slovenska vo varení a jedení bryndzových halušiek sa dnes spomedzi 13 štvorčlenných družstiev stal tím PepsiColy z Kojšova. Druhé miesto obsadili súťažiaci spoločnosti Relax z Krompách a tretie miesto združenie s názvom Východňare.

Haluškové majstrovstvá sa tento rok po prvý raz konali na Spišskom salaši. Hlavným organizátorom súťaže je humanitná spoločnosť Humanita pre život so sídlom v Košiciach.
Ako TASR informovala jej podpredsedníčka Adriana Kočanová, najrýchlejšie dnes navarili halušky Krompašania za 9 minút 27 sekúnd, trojkilovú porciu uvarených halušiek najrýchlejšie zjedli súťažiaci z Kojšova za minútu a 5 stotín sekundy. Najkvalitnejšie halušky uvarili Východňare. Doterajšie rekordy pri varení a jedení najtypickejšieho slovenského jedla však dnes nepadali. Držia ich tímy, ktorým sa spomínané množstvo podarilo uvariť za 5 minút 25 sekúnd a zjesť za 39 sekúnd.
Spomedzi štyroch krajanských družstiev z Čiech, Maďarska, Rumunska a Srbska a Čiernej hory vyhodnotila päťčlenná odborná porota ako najlepšie družstvo Obce Slovákov v Čechách. To však v snahe zmierniť stres z raňajšej havárie, ktorá sa našťastie obišla bez zranení, venovali svoju cenu rumunskému družstvu z Nadlaku.
Družstvo SDKÚ, ktoré sa dnes tešilo podpore straníckych lídrov, skončilo na šiestom mieste.
Súčasťou haluškových majstrovstiev je aj bohatý sprievodný program. Okrem iného môžu súťažiaci i diváci získať zaujímavé ceny v tombole, z ktorej výťažok poputuje pre sociálne odkázané deti zo Spišského Podhradia. Záver večera patril haluškovej veselici.
 

Vyberte región